Τα Πουλιά του Αιγαίου

Το ότι η Ελλάδα, παρά το μικρό της μέγεθος, αποτελεί πολύτιμο βιολογικό απόθεμα της Ευρώπης, είναι αρκετά γνωστό. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτή η ιδιαιτερότητα, ο μεγάλος πλούτος της ελληνικής Φύσης, οφείλεται στη γεωμορφολογική ποικιλία και στο ήπιο κλίμα μας που διαμορφώνουν ένα μικρής κλίμακας αλλά συνεχώς εναλλασσόμενο τοπίο. Αυτή η ιδιαιτερότητα ενισχύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα δέχεται επιδράσεις από διαφορετικούς μεταξύ τους κόσμους, την Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.
Είναι ίσως λιγότερο γνωστό ότι πολλά οφείλονται και στη μοναδική αρμονία που αναπτύχθηκε ανάμεσα στη Φύση και τον Άνθρωπο στις χιλιετίες του Ελληνικού Πολιτισμού. Η ελληνική Φύση υπήρξε πάντα φιλική προς τον άνθρωπο, "ανθρώπινη", γι' αυτό και ο πολιτισμός μας υπήρξε ανθρωποκεντρικός, με πλήρη όμως σεβασμό στη φύση και τους κανόνες της.
Η φύση επέβαλε συγχρόνως περιορισμούς με τη λιτότητά της και χρειάστηκαν προσπάθεια και ιδιοφυείς λύσεις από τον άνθρωπο για την αξιοποίησή της. Αλλά και το ίδιο το περιβάλλον έχει εδώ και χιλιάδες χρόνια εξελιχθεί και διαμορφωθεί σε σχέση με τις ανθρώπινες δραστηριότητες σε σημείο που είναι συχνά δύσκολο να διαχωριστεί το φυσικό από το ανθρωπογενές στοιχείο. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι πουθενά αλλού τόσο φανερό όσο στην περιοχή του Αιγαίου. Εδώ, όπως λέει και ο ποιητής, ο Θεός έσπειρε κόσμους μικρούς κατ' εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου.
Εδώ επέλεξαν να εγκατασταθούν και πολλά είδη πουλιών, που με την πάροδο του χρόνου προσαρμόστηκαν στην ποικιλομορφία και τις ιδιαιτερότητες του Αιγαιακού περιβάλλοντος. Από εδώ επίσης διέρχονται οι μεγάλοι δρόμοι της μετανάστευσης των πουλιών.
Η έκδοση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, "Πουλιά του Αιγαίου", μια δουλειά που με χαρά υποστήριξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ασχολείται με ένα πανέμορφο κομμάτι της μοναδικής Ελληνικής Φύσης. Πιστεύουμε ότι όταν την γνωρίσουμε, θα μπορέσουμε να σεβαστούμε την αξεπέραστη αυτή φυσική κληρονομιά μας και να την προστατέψουμε.

Κατέβασμα : (password: greekddl.com)


0 Response to "Τα Πουλιά του Αιγαίου"

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.