Τα Απόκρυφα κείμενα της Αποκάλυψης

Από τον 2ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 2ο αιώνα μ.Χ. πολλοί συγγραφείς προσπάθησαν να μιμηθούν τα βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης. Στην προσπάθεια τους να δώσουν κύρος στα κείμενα τους, τοποθέτησαν το όνομα κάποιου βιβλικού προσώπου ως συγγραφέα αυτών των κειμένων. Μέσα σ' αυτά τα κείμενα οι συγγραφείς προσπάθησαν να προσθέσουν κάποιες προσωπικές τους απόψεις ή κάποιες αιρετικές κακοδοξίες, ώστε να προωθήσουν αυτά που ήθελαν ή αυτά που θεωρούσαν αυτοί σωστά στο ευρύ κοινό.
Όπως όλα τα απόκρυφα χριστιανικά κείμενα έτσι και αυτά, είναι γεμάτα από φανταστικές διηγήσεις, αποκαλύψεις και μυστήρια, ενώ διακρίνονται και για τη μεγάλη φαντασία και το θρησκευτικό ζήλο των συγγραφέων.
Τα βιβλία αυτά επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία μυστηριακή ατμόσφαιρα τονίζοντας τους συμβολισμούς, τα μυστήρια και τα ασυνήθιστα φαινόμενα. Οι συγγραφείς τους θεωρούσαν ότι αυτά τα κείμενα περιείχαν μυστικά και αλήθειες, που είχαν φυλαχτεί προσεκτικά εδώ και χιλιάδες χρόνια και που τώρα είχε έρθει η ώρα να αποκαλυφθούν στον κόσμο. Υποστήριζαν ότι τα κείμενα αυτά διέθεταν μεγάλη δύναμη και τα μυστικά τους μπορούσαν να φέρουν μεγάλη αλλαγή στην ανθρωπότητα. Αυτά τα κείμενα ήταν γεμάτα από σύμβολα και αλληγορίες, που μόνο οι μυημένοι, οι σοφοί μπορούσαν να εξηγήσουν, ενώ ο ακάθαρτος και αμύητος στα αρχαία μυστήρια λαός δεν μπορούσε να τα κατανοήσει. Αυτά τα αρχαία μυστικά αναλάμβαναν οι συγγραφείς αυτών των κειμένων να τα αποκαλύψουν στους αναγνώστες τους. Μ' αυτόν τον τρόπο τόνιζαν το ενδιαφέρον και την περιέργεια των αναγνωστών και κατάφερναν έτσι να περάσουν τις αιρετικές δοξασίες τους στους απλούς και ανύποπτους πιστούς.

Κατέβασμα : (password: greekddl.com)


0 Response to "Τα Απόκρυφα κείμενα της Αποκάλυψης"

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.