ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

0 σχόλια
-Συγγραφέας : Γιαλουράκης, Κλεάνθης
-ISBN : 0004332490
-ISBN 13 : 9780004332499
-Εκδόσεις : ΣΤΕΡΕΩΜΑ-ΜΠΙΜΠΗΣ
-Σελίδες : 189


Η ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΩΝ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΩΝ

0 σχόλια
Ο Τόμας Τέυλορ, συγγραφέας αυτής της αξιόλογης πραγματείας για τη φιλοσοφία των αριθμών, ήταν ο μεγαλύτερος Πλατωνιστής του σύγχρονου κόσμου. Αποτελούσε παράδειγμα ευρυμάθειας και εργατικότητας. Μετέφρασε στα Αγγλικά τα έργα του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, τα Σχόλια του Πρόκλου για τη Θεολογία του Πλάτωνα, τα φιλοσοφικά και μαθηματικά Σχόλια του Πρόκλου στα έργα του Ευκλείδη και αναρίθμητα μικρότερα έργα από τα οποία το παρόν βιβλίο είναι το πιο σημαντικό. Κανένας άλλος μελετητής της ελληνικής σκέψης από την εποχή του Πρόκλου δεν κατανόησε τόσο τέλεια την Ορφική Θεολογία. Η ανώτερη ικανότητα του Τόμας Τέυλορ μαρτυρείται από την εκτίμηση που γνωρίζουν τα έργα και οι μεταφράσεις του.


Τεχνολογία Υποταγής Συνειδήσεων

0 σχόλια
Στο βιβλίο αυτό ο Δ. Ευαγγελόπουλος ξεσκεπάζει με συγκλονιστικές αποκαλύψεις και ντοκουμέντα όλο το φάσμα των μεθόδων ελέγχου της συνείδησης που χρησιμοποιούν τα παγκόσμια κέντρα εξουσίας. Τολμά να κατονομάσει πρόσωπα και πράγματα και μας καλεί σε μια γενικευμένη αντίσταση για την προάσπιση της πιο ουσιαστικής ελευθερίας του ανθρώπου: της ελευθερία της σκέψης.


Τηλεπικοινωνίες των αρχαίων ελλήνων

0 σχόλια
Στη σημερινή εποχή, που τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη, το να μιλούμε για τηλεπικοινωνίες στην αρχαία Ελλάδα ακούγεται πολύ περίεργα... αφού βέβαια οι αρχαίοι δεν γνώριζαν το τηλέφωνο. ΄Η μήπως το γνώριζαν; Μήπως είχαν αναπτύξει τις οπτικές τηλεπικοινωνίες και είχαν εφεύρει το πρωταρχικό σύστημα μορς; Χρησιμοποιούσαν μηχανισμούς και όργανα τηλεπικοινωνίας;


Ο λόγος στην πνύκα

0 σχόλια
Παιδιά μου!
Εις τον τόπο τούτο, οπού εγώ πατώ σήμερα, επατούσαν και εδημηγορούσαν τον παλαιό καιρό άνδρες σοφοί, και άνδρες με τους οποίους δεν είμαι άξιος να συγκριθώ και ούτε να φθάσω τα ίχνη των. Εγώ επιθυμούσα να σας ιδώ, παιδιά μου, εις την μεγάλη δόξα των προπατόρων μας, και έρχομαι να σας ειπώ, όσα εις τον καιρό του αγώνος και προ αυτού και ύστερα απ' αυτόν ο ίδιος επαρατήρησα, και απ' αυτά να κάμωμε συμπερασμούς και δια την μέλλουσαν ευτυχίαν σας, μολονότι ο Θεός μόνος ηξεύρει τα μέλλοντα


Οδηγός αντιμετώπισης καθημερινών κινδύνων

0 σχόλια
Τίτλος : Οδηγός αντιμετώπισης καθημερινών κινδύνων
Συγγραφέας : Wiseman, John
Μετάφραση : Ναθαναήλ, Αμαλία
Εκδόσεις : ΦΛΩΡΟΣ Ι.
Χρονολογία έκδοσης : 1991


Διάλογος ανάμεσα σε έναν ιερωμένο και έναν ετοιμοθάνατο

0 σχόλια
 Συγγραφέας:  Sade Louis Aldonze Donatien Comte de
Διάλογος ανάμεσα σε έναν ιερωμένο και έναν ετοιμοθάνατο
"Η λογική φίλε μου, και μόνο η λογική πρέπει να μας προειδοποιεί ότι το να βλάπτουμε τους όμοιούς μας δεν μπορεί ποτέ να μας κάνει ευτυχείς· όσο για την καρδιά, μας λέει ότι το να συμβάλλουμε στην ευδαιμονία τους είναι η μεγαλύτερη ευδαιμονία που μας έχει χαρίσει η φύση επί της γης. Όλη η ανθρώπινη ηθική περικλείεται σε αυτή τη φράση: κάνε τους άλλους τόσο ευτυχείς όσο επιθυμείς να είσαι και μην τους κάνεις ποτέ περισσότερο κακό από εκείνο που θα ήθελες να σου κάνουν. Αυτές, φίλε μου, είναι οι μοναδικές αρχές που θα πρέπει να ακολουθούμε και δεν χρειάζεται ούτε θρησκεία ούτε θεός για να το απολαύσει και να το αποδεχτεί κανείς: χρειάζεται μονάχα καλή καρδιά.


Βιογραφικά στοιχεία αρχαίων

0 σχόλια
Το βιβλίο είναι ένας κατάλογος πού περιέχει σύντομα βιογραφικά στοιχεία αρχαίων Ελλήνων μαθηματικών και αστρονόμων.Στις βιογραφίες τους επιδιώκεται να απαντηθούν ερωτήματα όπως: Που και πότε έζησαν; Τι γνωρίζουμε για τη ζωή τους; Ποια είναι τα σπουδαιότερα έργα τους; Ποιες είναι οι πιο σημαντικές άναφορές για το έργο τους; Με ποιο τρόπο τιμήθηκαν (μνημεία, νομίσματα, γραμματόσημα κ.λ.π.)


Αλφαβητάρι πρώτων βοηθειών

0 σχόλια
Το αλφαβητάρι αυτό είναι ένας χρήσιμος οδηγός που παρέχει στο χρήστη του τις βασικές και στοιχειώδεις γνώσεις των Πρώτων Βοηθειών. Η σύλληψη και η συγγραφή του είχαν σκοπό τη δημιουργία ενός απλού, εύχρηστου και κατατοπιστικού οδηγού, για το θέμα του, βιβλίου.Η προσφορά βοήθειας και η ικανότητα της σωστής παροχής της, μέχρι να έρθει ο γιατρός ή το ασθενοφόρο, είναι κάτι που όχι μόνο μπορούμε αλλά έχουμε καθήκον και υποχρέωση να πράξουμε.Οι εικόνες με τη σειρά τους, είναι πολύ σημαντικές για τον Οδηγό, αφού έχουν επιλεγεί με τον τρόπο που να καλύπτουν επαγωγικά καθετί που περιγράφεται, αλλά συγχρόνως να δένουν λειτουργικά με το κείμενο. Τέλος, η ύλη είναι έτσι ταξινομημένη, ώστε να γίνεται εύκολα και γρήγορα η αναζήτηση οποιασδήποτε πληροφορίας.


Σωκράτης - Ο προφήτης τής αρχαιότητας

0 σχόλια
Πολλοί, όταν ακούν τ' όνομα Σωκράτης, αναρωτιώνται τι λογής άνθρωπος υπήρξε. Ακουστά έχουν τ' όνομα, ωστόσο ξέχασαν ποιος ακριβώς ήταν. Το βιβλίο αυτό γράφηκε, για να ξαναθυμίσει στους συγχρόνους την πιο αινιγματική μορφή της αρχαιότητας και μια φωτεινή διδασκαλία, πού ύστερα από 2.500 χρόνια είναι τόσο χρήσιμη για τους σημερνούς ανθρώπους, όσο ήτανε στους Αθηναίους του Ε' π.Χ. αιώνα.Όλα τα προβλήματα πού μας συγκινούν σήμερα, τα εξέτασε ο Σωκράτης με σοφία, διαλογική ικανότητα και ψυχολογική διαίσθηση. Νους θετικός, αλλά ψυχή ανήσυχη και συχνά εκστατική. Θαυμάσιο διαμάντι, πού όσο περισσότερο σκαλίζεται, τόσο παρουσιάζονται νέες πλευρές του και φεγγοβολά δυνατότερα.


Πως γεννιουνται, ζουν και πεθαινουν ..

0 σχόλια
Εμμανουήλ Γιαροσλάβσκι  πως γεννιούνται,  ζουν και πεθαίνουν  οι θεοί και οι θεές Συχνά ακούμε τους θρήσκους να λένε: «Όπως πίστευαν οι παππούδες μας, έτσι πιστεύουμε κι εμείς». Αυτοί που μιλάνε έτσι έχουν πραγματικά την πεποίθηση ότι πιστεύουν ό,τι ακριβώς πίστευαν οι παππούδες τους. Αυτό όμως δεν είναι καθόλου. σωστό! Στις σημερινές δοξασίες των χριστιανών, των μωαμεθανών ή των εβραίων διατηρήθηκαν, κάτω από νεώτερες επιστρώσεις ένα σωρό υπολείμματα από τις παλιότερες δοξασίες μακρινών προγόνων. Η ιστορία της ανθρωπότητας αποδείχνει, ότι μαζί με τις αδιάκοπες αλλαγές στο οικονομικό, κοινωνικό και κρατικό σύστημα, άλλαξαν και οι θρησκευτικές παραστάσεις και οι δοξασίες των ανθρώπων.


Σύντομη ιστορία τού Ελληνικού κόσμου

0 σχόλια
To βιβλίο αυτό δεν καλείται να καλύψει με λεπτομέρειες την ιστορία των Ελλήνων ούτε να φέρει στο φως νέα επιστημονικά δεδομένα. Στόχος του είναι να παρουσιάσει με απλό και συνοπτικό τρόπο την ιστορία του ελληνικού κόσμου από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Φιλοδοξία του είναι να φέρει τους αναγνώστες του σε άμεση επαφή με την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό και να τους προξενήσει αισθήματα αγάπης και σεβασμού για τη θαυμαστή πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στο χρόνο.


Μύθοι απ' όλο τόν κόσμο

0 σχόλια
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Ζωντανή αφήγηση, πίστη στο πνεύμα των αυθεντικών μύθων.
Έγχρωμη εικονογράφηση που αποδίδει την ατμόσφαιρα κάθε μύθου.
Έγχρωμες φωτογραφίες που παρουσιάζουν το ιστορικό, το γεωγραφικό και το πολιτισμικό υπόβαθρο των λαών που δημιούργησαν τους αντίστοιχους μύθους. Μικρό λεξικό της παγκόσμιας μυθολογίας, καθώς και τα γενεαλογικά δέντρα των θεών του Ολύμπου και των σκανδιναβών θεών...


Οι αρχαίες γιορτές

0 σχόλια
Σύµφωνα µε τον Ηνίοχο τα Αγράνια ήταν γιορτή του Άργους προς τιµή του Διονύσου και σχετιζόταν µε τις τρείς κόρες του βασιλιά Προίτου. Ο Προίτος ήταν βασιλιάς του Άργους και από τη σύζυγο του Σθενεβοία, κόρητου βασιλιά της Λυκίας Ιοβάτη, απέκτησε έναν γιό, το Μεγαπένθη και τρεις κόρες, την Λυσίππη, την Ιφονόη και την Ιφιάνασσα. Επειδή την ώρα του γάµου τους περιφρόνησαν τις θυσίες του Διονύσου προσεβλήθησαν από µανία και περιπλανούνταν στα όρη της Πελοποννήσου.


Ευρωπαϊκή ακριτική παράδοση

0 σχόλια
Ευρωπαϊκή Aκριτική Παράδοση: από τον Μεγα Αλέξαντρο στον Διγενή Ακρίτα Tο πρόβλημα αφορά στον χώρο της επεξεργασίας της ακριτικής παράδοσης στην Ανατολική Ευρώπη και Μικρασία. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης για την μελέτη του πολύπλοκου αυτού θέματος. Και μόνη η απαρίθμηση των γειτόνων της αυτοκρατορίας στα διαφορετικά σύνορα της επικράτειάς της, γειτόνων που υπέστη σαν ή προκάλεσαν τις αντιδράσεις του Βυζαντίου κατά τον χιλιόχρονο ιστορικό του βίο, φτάνει για να δηλώσει το αδύνατο του εγχειρήματος, αν θέλει κανείς να αναφερθεί στην πολιτική, στη διπλωματία, στις σχέσεις και στις επαφές του Βυζαντίου με τους συχνά εναλλασσόμενους εξωτερικούς εχθρούς ή φίλους.


Οδηγός μανιταροσυλλέκτη

0 σχόλια
φωτογραφικός οδηγός για μανιταροσυλλέκτες
* Φαγώσιμα
* Τοξικά
* Θανατηφόρα
* Παραισθησιογόνα
* Θεραπευτικά


Ένα χωριό της Ανατόλιας

0 σχόλια
 Με τον όρο Μικρά Ασία νοείται η χερσόνησος που προεκτείνεται δυτικά της ασιατικής ηπείρου σε μια νοητή γραμμή που ξεκινά από τον κόλπο της Αλεξανδρέτας (Ισσός) έως την Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας. Βρέχεται από τρεις θάλασσες, τον Εύξεινο Πόντο (Μαύρη Θάλασσα) στο Βορρά, τη Μεσόγειο στο Νότο και το Αιγαίο δυτικά. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός της είναι 36°-42° βόρειο πλάτος και 26°-40° ανατολικό μήκος. Το μέγιστο μήκος είναι 1044 χλμ. και το μέγιστο πλάτος 509 χλμ. αντίστοιχα. Στο δυτικό άκρο της σχεδόν αγγίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο, από την οποία χωρίζεται μόνο από τα Στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων (Ελλήσποντος) και τη θάλασσα του Μαρμαρά, (Προποντίς), μέσω των οποίων ενώνεται η Μεσόγειος και η Μαύρη Θάλασσα.


Η Ναυτική ιστορία τού Ελληνικού Εθνούς

0 σχόλια
Η ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού δεν έχει συγκεκριμένο σημείο έναρξης. Οι ρίζες της χάνονται στα βάθη των αιώνων της ιστορίας του ανθρώπινου γένους. Σε ένα γεωγραφικό χώρο όπου κανένα σημείο δεν απέχει περισσότερο από 150 χλμ. από τη θάλασσα, οι Έλληνες από τα Προϊστορικά Χρόνια ανέπτυσαν κοινωνίες κατά κανόνα παράκτιες. Εκεί έμαθαν να εκμεταλλεύονται τους θαλάσσιους πόρους και να αγαπούν τη θάλασσα. Αυτομάτως δημιουργήθηκε η ανάγκη για την προστασία και εξάπλωση των πολιτισμών που ανέπτυξαν, με αποτέλεσμα τη σταδιακή σύσταση των πρώτων οργανωμένων ναυτικών πολεμικών μονάδων του Ελλαδικού Χώρου.


Το γλωσσικό ένστικτο

0 σχόλια
«Ελπίζω να εξηγήσω στον αναγνώστη τι βρίσκεται πίσω από τις πρόσφατες ανακαλύψεις των γνωσιακών επιστημών και της γλωσσολογίας: καθολικές βαθιές δομές, νοήμονα βρέφη, γονίδια γραμματικής, τεχνητά νευρωνικά δίκτυα, χιμπαντζήδες που χειρίζονται σήματα, ομιλούντες Νεάντερταλ, παιδιά σε άγρια κατάσταση, παράδοξες εγκεφαλικές βλάβες, έρευνες για τη μητέρα όλων των γλωσσών. Ελπίζω να απαντήσω γιατί η γλώσσα είναι για μας τους ανθρώπους ένα ένστικτο, γιατί υπάρχουν τόσες πολλές γλώσσες, γιατί είναι δύσκολο για τους ενήλικες να μάθουν μια ξένη γλώσσα, και γιατί κανείς δεν γνωρίζει τον πληθυντικό της λέξης Walkman...»


Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

0 σχόλια
Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι το μεγαλύτερο μουσείο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου.Οι πλούσιες συλλογές του, που απαριθμούν περισότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα καί  μιά μοναδική και συνεκτική ιστορική καί πολιτιστική διαδρομή,διάρκειας επτά χιλιετιών,σε όλα τα μήκη και  πλάτη τού αρχαίου Ελληνικού κόσμου!


Κωνσταντινούπολη

0 σχόλια
Η Κωνσταντινούπολη, διεθνώς γνωστή ως Ιστανμπούλ (τουρκ. İstanbul, IPA: [isˈtambul]), είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Τουρκίας. Συνιστά ταυτόχρονα κύριο πολιτισμικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Με πληθυσμό περίπου 12 εκατομμύρια κατοίκων, αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Η σημερινή τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης κείται επί της αρχαίας πόλης Βυζάντιο, που έλκει την ονομασία της από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ιδρυτή της πόλης το 667 π.Χ.. Είναι κτισμένη στις δύο πλευρές του Κερατίου Κόλπου (τουρκ. Haliç) στη νότια είσοδο του στενού πορθμού του Βοσπόρου που με μήκος περίπου 35 χλμ. συνδέει τη Μαύρη Θάλασσα (τουρκ. Karadeniz) στο βορρά με τη θάλασσα του Μαρμαρά στο νότο.


Μεγάλο Απόδειπνο

0 σχόλια
Είναι μια σύντομη ακολουθία, που διαβάζεται μετά το βραδινό φαγητό και πριν από τη βραδινή κατάκλιση. Σήμερα, εκτός της Μεγάλης Τεσσαρακοστής διαβάζεται το λεγόμενο Μικρό Απόδειπνο (με τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου), ενώ κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή διαβάζεται (από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη, καθώς και την Κυριακή) το λεγόμενο Μεγάλο Απόδειπνο, που είναι πανηγυρικότερο και μεγαλύτερο σε έκταση. Όμως, κατά τη σωστή τάξη, στο Σαββαΐτικο τυπικό δεν υφίσταται η διάκριση ανάμεσα σε Μικρό και Μεγάλο απόδειπνο, η οποία είναι πολύ μεταγενέστερη. Υπάρχει μόνο μία ακολουθία (το σημερινό Μεγάλο Απόδειπνο), που η ονομασία της στα διάφορα λειτουργικά κείμενα αναγράφεται πάντα σε πληθυντικό αριθμό («…εν τοις αποδείπνοις…»).


Η Ελληνική θρησκεία - Κοσμογονία Ψυχογονία

0 σχόλια
     * Η Κοσμογονια
    * Η Κοσμογονια Toy Ελλανικου
    * Η Χρονολογησις Των Ορφικων
    * Η Ψυχογονια
    * Ιστορικες Οψεις Της Ελληνικης Θρησκειας
    * Τα Ομηρικα Επη
    * To Ηλυσιον
    * Η Λατρεια Των Ηρωων
    * Tα Ελευσινια Μυστηρια
    * Τα Ορφικα Και Ο Πυθαγορας
    * O Πληθων


Μικρό Απόδειπνο

0 σχόλια
Τελείται το βράδυ, μετά το δείπνο και πριν το νυκτερινό ύπνο.
Δι' ευχών των Αγίων Πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός ημών, ελέησον ημάς. Αμήν.
Δόξα Σοι, ο Θεός ημών, δόξα Σοι.
Βασιλεύ Ουράνιε, Παράκλητε, το Πνεύμα της Αληθείας, ο πανταχού παρών και τα πάντα πληρών, ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν, και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος, και σώσον, Αγαθέ, τας ψυχάς ημών.


Η γένεση κατά τούς αρχαίους ελληνες

0 σχόλια
Η γένεση κατά τους αρχαίους Ελληνες είναι ένα φιλόδοξο έργο που έχει σαν βάση και οδηγό τη Θεογονία του Ησίοδου.Σκοπός του συγγραφέα Απόστολου Γονιδέλη  είναι να παρουσιαστεί η Ελληνική άποψη για τη δημιουργία του κόσμου και την εμφάνιση, Θεών, ανθρώπων, ιδεών και νόμων. Στο έργο αυτό αναπτύσσονται έξω από κάθε συμβατικότητα όλα τα θεογονικά και κοσμογονικά  στοιχεία.Μέσα από μια καθαρά Ελληνική αλλά αντικειμενική θεώρηση, καθώς καταγράφονται όλες οι αναφορές των αρχαίων πάνω σ' αυτά και καλύπτονται οι απαρχές της Ελληνικής Μυθολογίας-Ιστορίας.


Προσμονή μέσα στο άπειρο, η κοσμική εξέλιξη

0 σχόλια
Υμπέρ Ρηβς (Hubert Reeves)
«Δεν γεννηθήκαμε χτες. Η ύπαρξή-μας ξεκινάει, μέσα από την αστραποβόλα έκρηξη που γέννησε το σύμπαν. Συνεχίζεται μες στη φλογισμένη καρδιά των άστρων, μέσα στα αχανή μεσοαστρικά διαστήματα, μέσα στον πρωτόγονο ωκεανό της Γης, στην επιφάνεια των ηπείρων. Ολόκληρο το σύμπαν είναι το κουκούλι-μας. Ψάχνοντας για τις πιο βαθιές ρίζες-μας, τούτο το βιβλίο μας αφηγείται την ιστορία του κόσμου-μας. Η σύγχρονη επιστήμη μας αποκαλύπτει ένα σύμπαν σε διηνεκή κυοφορία. Γεννημένο μέσα στην πιο μεγάλη ένδεια, το σύμπαν γέννησε, με τη σειρά, τους ατομικούς πυρήνες, τα άτομα, τα μόρια, τους φυτικούς και ζωικούς οργανισμούς έως τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Η «ζωή» είναι η εκδήλωση αυτής της τάσης της ύλης να οργανώνεται: δύο άτομα συνδυάζονται για να συνθέσουν ένα μόριο, ένας άντρας και μια γυναίκα συνευρίσκονται για να γεννήσουν ένα παιδί.


Ερμηνείες για παράξενα και μυστήρια

0 σχόλια
Tο αρχείο αυτό είναι  επιμορφωτικό.  Περιέχει κείμενα της  Word με πολλές εξηγήσεις και ερμηνείες για πολυσυζητημένα θέματα και μυστήρια που απασχόλησαν για πολύ καιρό ερευνητές, μελετητές κ.ά.Yπάρχουν θέματα  όπως   ο Δαιμονισμός και Εξορκισμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία,Λύθηκε το μυστήριο των αγρογλυφικών, Ο θάνατος, Μυστήριο με ανακάλυψη μουμιοποιημένου νάνου,Στίγματα daykiller στις Tuesday, Μία μελέτη για την πιθανότητα της προβλεπτικότητος της Ελληνικής γλώσσης και άλλα.


Η αυτοκρατορία τής γής

0 σχόλια
Ήταν δέκα χρονών ο Ντάνκαν Μακένζι σαν ανακάλυψε το μαγικό αριθμό. Κι αυτό, από καθαρή τύχη. Σκόπευε να καλέσει τη Γιαγιά του την Έλεν, αλλά δεν πρόσεξε καλά, και τα δάχτυλά του πρέπει να πάτησαν λανθασμένα πλήκτρα. Αμέσως κατάλαβε πως είχε κάνει λάθος, γιατί η οπτική οθόνη της Γιαγιάς καθυστέρησε δύο δευτερόλεπτα ν' ανάψει, κι ας ήταν Αυτόματης Εγγραφής. Το κύκλωμα βέβαια λειτούργησε αμέσως. Ωστόσο, μήτε ήχος ακούστηκε μήτε κι εικόνα φάνηκε. Η οθόνη ήταν τελείως κενή. Δεν παρουσίαζε το παραμικρό ίχνος παρεμβολής. Ο Ντάνκαν σκέφτηκε πως είχε μπει σε ακουστικό μόνο κανάλι, ή αλλιώς, είχε πιάσει σταθμό με αποσυνδεδεμένη κάμερα. Σίγουρα πάντως, αυτό δεν ήταν το νούμερο της Γιαγιάς. Άπλωσε λοιπόν το χέρι του για να κλείσει το κύκλωμα.


Η μυθολογία τών Ελλήνων

0 σχόλια
Δεν είναι λίγες οι εκδόσεις που έγιναν μέχρι σήμερα τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό σχετικά με την αρχαία ελληνική μυθολογία. Οι προσπάθειες όμως αυτές, είτε εξυπηρετούν καθαρά επιστημονικούς σκοπούς, είτε καλύπτουν μόνο τις ανάγκες μικρών παιδιών. Για το λόγο ακριβώς αυτό τα παραπάνω έργα είναι ιδιαίτερα λεπτομερειακά ή απαράδεκτα περιληπτικά. Συνοπτική αλλά και υπεύθυνη παρουσίαση των πλούσιων μύθων των προγόνων μας, που να μην επεκτείνεται σε κουραστικές, σχολαστικές λεπτομέρειες ή να μην περιορίζεται μόνον σε γενικά μυθολογικά δεδομένα δεν είχαμε στην Ελλάδα έως τώρα.


H πολεμική τέχνη των ελλήνων

0 σχόλια
Ο Αθηναϊκός στρατός αριθμούσε σε 10000 βαριά οπλισμένους στρατιώτες, χωρίς να έχει σημαντική δύναμη ελαφρά οπλισμένων ανδρών, ιππικό ή τοξότες. Η Σπάρτη, η πόλη που κατείχε τον κεντρικό δάκτυλο της Πελοποννήσου, υπήρξε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ελλάδος και έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ιστορία της. Η μεταγενέστερη Σπάρτη δεν δημιούργησε τέχνη, ούτε φιλοσοφία, ούτε μας άφησε γραπτά έργα, αλλά οι πολίτες της θαυμάζονταν για την γενναιότητα τους και για το ότι κρατούσαν  ζωντανές τις Ελληνικές αξίες.


Aληθής λόγος (κατά Xριστιανών)

0 σχόλια
Κέλσος
Ο "Αληθης λόγος", γραμμένος το 178 μ.Χ., σώζεται σχεδόν αυτούσιος χάρη στον Χριστιανό κατηχητή Ωριγένη, που προκειμένου να τον αντικρούσει τον παρέθεσε μέσα στο απολογητικό του έργο "Κατά Κέλσου", ακριβώς ως είχε.
Ο "Αληθής λόγος", με το αδιάβλητο κύρος του αρχαιοελληνικού λόγου, έρχεται να ανατρέψει τους μύθους περί "ελληνοχριστιανισμού", καταδεικνύοντας με έμφαση το χάσμα ανάμεσα στο Ελληνικό Πνεύμα και τον Χριστιανισμό.


Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας

0 σχόλια
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας ήταν ναυτική σύγκρουση μεταξύ του ελληνικού και τoυ περσικού στόλου που έγινε στις 28 ή 29 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ. στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Σαλαμίνας και Αττικής. Κατέληξε σε πανωλεθρία των Περσών, διασφαλίζοντας τόσο τη σωτηρία της Αθήνας όσο και τη μη κατάκτηση της υπόλοιπης Ελλάδας από τους Πέρσες. Αποτέλεσε την δικαίωση του Θεμιστοκλή, που είχε κρίνει εκ των προτέρων ότι η τύχη μιας γενικής ελληνοπερσικής σύρραξης θα κρίνονταν από την υπεροπλία στην θάλασσα, σύμφωνα με το δόγμα «Μέγα το της θαλάσσης κράτος».


Η κάθοδος τών μυρίων

0 σχόλια
Η πορεία των Ελλήνων και η επιστροφή στην πατρίδα είναι μία από τις μεγαλύτερες περιπέτειες που έχουν λάβει χώρα ποτέ.  Από τις αχανείς πεδιάδες της δυτικής Μικράς Ασίας μέχρι τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, αυτή η "κινούμενη ελληνική πόλη", υπό την αρχηγία του Αθηναίου φιλόσοφου Ξενοφώντα, αναμετρήθηκε με τη φύση και τον άνθρωπο προκειμένου να επιβιώσει.


Ο Πατήρ Παΐσιος μου είπε

0 σχόλια
Αθανάσιος Ρακοβαλής
Ένα εξαιρετικό βιβλίο το οποίο αναφέρει αρκέτες πρακτικές συμβουλές του γέροντα Παϊσίου για διάφορα θέματα της ζωής. Είναι ψυχοφελές και χαρακτηρίζεται από την απλότητα των σοφών λόγων του παππούλη….
“Ένας πρώην καπετάνιος, ο Θεός να σε φυλάει απ’ αυτόν, ήταν εγκληματική φύση… δεν ήταν όλοι έτσι, αλλά αυτός ειδικά ήταν αιμοβόρος. Είχε κάνει πολλά… Μία φορά μπήκε με την ομάδα του σ’ ένα χωριό. Του φέραν μπροστά του έναν αντίθετο. «Σφάξτε τον» διατάζει. Είδε ότι δίσταζαν. Ορμάει, τον πιάνει από τα μαλλιά και τον σφάζει μπροστά τους σαν κριάρι.


Ελληνική γλωσσογένεση

0 σχόλια
Η ελληνική γλώσσα είναι μία από τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες, για την οποία έχουμε γραπτά κείμενα από τον 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα. Αποτελεί το μοναδικό μέλος ενός κλάδου της ινδοευρωπαϊκής οικογένειας γλωσσών. Ανήκει επίσης στον βαλκανικό γλωσσικό δεσμό.


Το 1821 και η Αλήθεια

0 σχόλια
Αποσπάσματα από την εισαγωγή του βιβλίου:
«Ο κατά μόνον το γένος και το θρήσκευμα του διαφέρων είναι ένας άγιος, μπρος στον κατά μόνο το «κατεστημένο» του διαφέροντα.
- Οι Τούρκοι δεν ήσαν οι χειρότεροι… Ο ελληνικός λαός δε θάκανε την επανάσταση για ν’ αποκαταστήσει και πολιτικά τους κοτζαμπάσηδες. Οι λέγοντες ότι η Επανάσταση ήταν μόνον Εθνική, ή είναι αδιάβαστοι, ή δε μας λένε την αλήθεια. Σκοτώνοντας τους Τούρκους ήξερε ότι σκοτώνει το σύμμαχο των κοτζαμπάσηδων. Χωρίς τον αφανισμό πρώτα αντουνού, δεν μπόραε να ξεπάτωνε τους άλλους.
Το ότι σ’αυτό η Επανάσταση γελάστηκε, δεν παει ναπεί διόλου ότι τους εφείσθη. Θα τους πέρναε εν στόματι μαχαίρας. Το ότι νόμισε ότι για τούτο είχε καιρό, αυτό την έφαγε… Η Επανάσταση απότυχε…»


Λέξεις καί φράσεις παροιμιώδεις

0 σχόλια
Μεγάλες αλήθειες της λαϊκής θυμοσοφίας αλλά και φράσεις που όλοι χρησιμοποιούμε καθημερινά, χωρίς ποτέ να βρούμε τον χρόνο να αναρωτηθούμε τι σημαίνουν στα αλήθεια, συγκεντρώθηκαν σε μια πολυτελή συλλογή από τον Τάκη Νατσούλη. Οι "Λέξεις και Φράσεις παροιμιώδεις" είναι το βιβλίο που απαντάει σε ερωτήματα που όλοι έχουμε κατά καιρούς θέσει μεταξύ σοβαρού και αστείου και λύνει χρόνιες απορίες σχετικά με την αλληγορική σημασία δημοφιλών εκφράσεων.