Γνωρίζοντας τα τρόφιμα

Συγραφείς: Πάρις Κυπαρισσίου, Σταματία Μαζαράκη, Μαρία Παπακωνσταντίνου
Σε μια εποχή όπου τα διατροφικά σκάνδαλα είναι σχεδόν καθημερινά, σε μια εποχή που ο καταναλωτής κατακλύζεται από μια τεράστια ανασφάλεια η οποία συμπυκνώνεται στη φράση «άραγε ξέρουμε τι τρώμε;» και που η -παραπληροφόρηση παίρνει τη θέση της έγκυρης και ολόπλευρης ενημέρωσης καθίσταται επείγουσα μια προσπάθεια ολοκληρωμένης και πλήρους ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, αλλά και του σύγχρονου επαγγελματία που ασχολείται με την παραγωγή και την διάθεση τροφίμων.
Καθημερινά παράγονται νέα «μοντέλα» τροφίμων είτε για να ανταποκριθούν στις επιταγές του σύγχρονου marketing είτε για να εξυπηρετήσουν τις νέες μεθόδους παραγωγής και τις νέες τεχνολογίες.


Σχεδιάζονται νέα τρόφιμα για να καλυφθούν οι νέες διατροφικές ανάγκες και να ικανοποιηθούν οι διατροφικές συνήθειες των σημερινών ανθρώπων.
Είναι προφανές πως όλοι θα θέλαμε να καταναλώνουμε «φυσικά παραγόμενα τρόφιμα», αλλά παρ' όλα αυτά συνεχίζουμε να καταναλώνουμε με ανεξέλεγκτους ρυθμούς «συμβατικά παραγόμενα προϊόντα» (κυρίως εντατικής εκτροφής ή εντατικής καλλιέργειας), σύνθετα τρόφιμα βιομηχανικής παραγωγής, βιολογικά ή οικολογικά τρόφιμα, μεταλλαγμένα τρόφιμα, υδροπονικά παραγόμενα προϊόντα, προϊόντα light, ενεργειακά τρόφιμα, λειτουργικά τρόφιμα, συμπληρώματα διατροφής. Η φύση δηλαδή προσφέρει μερικές δεκάδες είδη τροφίμων ενώ ο άνθρωπος παράγει αρκετές χιλιάδες απ' αυτά.
Συνεπώς ο σύγχρονος άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα τεράστιο αδιέξοδο διατροφικής φύσεως, ανυπεράσπιστος απέναντι στις δελεαστικές προτάσεις της βιομηχανίας και της διαφήμισης, άβουλος καταναλωτής μιας πληθώρας προϊόντων άγνωστης προέλευσης και σύστασης. Ενδεχομένως η απλή ενημέρωση να μην είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής, όμως είναι σχεδόν βέβαιο πως στο μέλλον θα χρειαστεί ειδική εκπαίδευση για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο χώρο της διατροφής.
Σήμερα εφαρμόζονται συστήματα διασφάλισης της ποιότητας των τροφίμων (ISO, HACCP) τα οποία όμως θα πρέπει νο τύχουν της αποδοχής των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης αλλά και του αγροτικού τομέα. Με το βιβλίο «Γνωρίζοντας τα Τρόφιμα» γίνεται μια προσπάθεια να επιτευχθεί μια πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση του απλού καταναλωτή. Ο βασικός όμως σκοπός του βιβλίου εστιάζει στη σωστή εκπαίδευση και εξειδίκευση του επαγγελματία.
Πρόκειται για ένα χρήσιμο εγχειρίδιο, με εύληπτο και κατανοητό περιεχόμενο που αποσκοπεί στην εξειδικευμένη ανάλυση και παρουσίαση διατροφικών θεμάτων και αποβλέπει στο να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στο χέρια όλων των ειδικών που ασχολούντοι με την εκπαίδευση σε θέματα τροφογνωσίας και διαχείρισης τροφίμων.

Γνωρίζοντας τα τρόφιμα - Πάρις Κυπαρισσίου                                                                  

Κατέβασμα (password:greekddl.com)


0 Response to "Γνωρίζοντας τα τρόφιμα"

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.