Το Φανάρι της Ορθοδοξίας

The Light of the Orthodox Church. Δίγλωσσο interactive CD-ROM (Ελληνικά και Αγγλικά)
Δημιουργός: Τάσος Ανθουλιάς (Εκδόσεις Χελιδόνι)
Το πρόγραμμα χωρίζεται σε 8 τμήματα. Το πρώτο τμήμα έχει τίτλο «Το Οικουμενικό Πατριαρχείο: παρελθόν και παρόν» και αποτελείται από τα ακόλουθα μέρη: Το Πατριαρχείο σήμερα, Η ιστορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Ο Πατριαρχικός ναός (Άγιος Γεώργιος), Ιερά κειμήλια (εικόνες, άμφια, ιερά σκεύη, χειρόγραφα), Ιερές μορφές και μεγάλες προσωπικότητες (παρουσίαση δέκα σημαντικών μορφών της ιστορίας), Η τελετή του Αγίου Μύρου (το ιστορικό, η τελετή του καθαγιασμού, τα βασικά συστατικά του Μύρου) και ο Κατάλογος των Πατριαρχών.

Το δεύτερο τμήμα παρουσιάζει την Αγία Σοφία και την ιστορία της. Το τρίτο τμήμα παρουσιάζει τα σημαντικότερα Βυζαντινά μνημεία και εικόνες που υπάρχουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Το τέταρτο τμήμα παρουσιάζει την ελληνική και θρησκευτική παράδοση στα Πριγκηποννήσια. Το πέμπτο τμήμα παρουσιάζει την ιστορία της Μεγάλης του Γένους Σχολής.
Το έκτο τμήμα περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις Λειτουργίες των Χριστουγέννων, των Θεοφανείων και του Πάσχα, ηχογραφημένα στον Πατριαρχικό Ναό και εικονογραφημένα με βυζαντινές εικόνες, οι οποίες εκφράζουν καθεμιά από τις ψαλμωδίες που ακούγονται. Ο χρήστης του προγράμματος μπορεί να δει τα πρωτότυπα ελληνικά κείμενα των ψαλμωδιών και τη μετάφρασή τους στην Αγγλική γλώσσα.
Στο τμήμα αυτό, επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος διαβάζει ο ίδιος το «Πιστεύω» και το «Πάτερ ημών». Παρουσιάζεται, ακόμα, για πρώτη φορά και η μελοποίηση του «Συμβόλου της Πίστεως», που έγινε στην επέτειο των 1600 χρόνων από τη Β’ Οικουμενική Σύνοδο. Το έβδομο τμήμα παρουσιάζει μια επιλογή από τις δραστηριότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μαζί με το Μήνυμά Του. Επίσης, παρουσιάζει ένα εικονογραφημένο βιογραφικό του. Στο τμήμα αυτό παρουσιάζονται, ακόμα, δύο μεγάλα θέματα: Ειρήνη-ανεξιθρησκεία (το παγκόσμιο συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη) και το Οικολογικό πρόβλημα (η Ορθόδοξη άποψη, το πρόγραμμα της Ορμύλιας, η Ημέρα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το συνέδριο της Χάλκης).
Τέλος, το όγδοο τμήμα παρουσιάζει τις δραστηριότητες της Ορθόδοξης Εκκλησίας Βορείου και Νοτίου Αμερικής. Όλα τα στοιχεία του προγράμματος (σε 850 οθόνες)  έχουν ως βάση τη βυζαντινή παράδοση. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήθηκαν αρχιγράμματα από βυζαντινά χειρόγραφα, πλαίσια από κορνίζες βυζαντινών εικόνων κλπ.

Κατέβασμα (password:greekddl.com)


0 Response to "Το Φανάρι της Ορθοδοξίας"

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.